Beginpagina > Lokale inzet >

ATD Vierde Wereld Kust

OMDAT ARMOEDE ONS RAAKT...
komen we als medestanders van de armsten maandelijks samen om

- ons verder te verdiepen in het armoedevraagstuk en de armoedebestrijding en

- om onze ervaringen als bondgenoot van de armsten met elkaar te delen. Zo maken we elkaar sterker en inspireren we elkaar.

Deze medestandersvergaderingen vinden maandelijks plaats in Dagcentrum De Takel, Elisabethlaan 221 te Oostende, telkens van 19u30 tot 22u.

Data van dit werkjaar 2017-2018: ( steeds de 4 e woensdag van de maand, behalve in september en december) 14 september ,25 oktober, 22 november, 20 december, 24 januari, 28 februari, 28 maart, 13 25 april , 23 mei en 27 juni.

Daarnaast

- hebben we een vormingsproject “armoede en onderwijs", waarbij we samen met leerkrachten en andere schoolmedewerkers situaties van armoede en uitsluiting op school leren herkennen en nadenken over een armoedebestrijdingsbeleid op school.

- nemen we samen met mensen die armoede uit eigen ervaring kennen, deel aan (inter)nationale activiteiten van de Beweging ATD Vierde Wereld zoals de Volksuniversiteit, uitwisselingsprojecten of vormingen.

- organiseren we samen met het inloopcentrum Kwiedam van CAW Noord-West-Vlaanderen, de Beweging van Mensen met Laag Inkomen en Kinderen ( BMLIK) en Kaap-CM ontmoetingsactiviteiten voor en met mensen in armoede en bondgenoten zoals nieuwjaarsreceptie en zomerfeest’ Komterbie’
Met deze partners werken we tevens samen voor het organiseren van de nationale gezinsdag en de lokale voorbereiding van de volksuniversiteit.

- houden we jaarlijks een open vormingsavond of leesavond.
Plaats en datum wordt nog meegedeeld. Lees hier het verslag van een vorige leesavond.

- nemen we deel aan een bewustmakingsactie in Oostende op 17 oktober, de Werelddag van Verzet tegen Extreme Armoede i.s.m. de Werkgroep 17 oktober. Ook doen we ’s avonds mee aan de herdenking in Gent, georganiseerd door [[BMLIK-] ->http://www.bmlik.be/](Beweging van Mensen met Laag Inkomen en Kinderen) of aan de herdenking van ATD Vierde Wereld in Brussel.
Nav het jubileumjaar gaan we dit jaar naar Brussel. Het programma vindt u via : http://www.atd-vierdewereld.be/17oktober.
We reizen met de bus.
Meer info bij Bea Verleyen : 0472/346605 of bea.verleyen@icloud.com

Op 17 oktober 2008 waren we samen met mensen van Inloopcentrum Kwiedam van het CAW Noord-West-Vlaanderen namens België bij de onthulling van de nieuwe Gedenksteen voor Slachtoffers van Armoede in de Ierse hoofdstad Dublin. Een artikel met foto’s en een geluidsopname vindt u hier.
Oostende in Dublin 17-10-2008

Een delegatie uit Oostende was op 17 Okober 2008, Werelddag van Verzet tegen Extreme Armoede, bij de inhuldiging van de nieuwe Gedenksteen voor Slachtoffers van Armoede in Dublin.

- ATD = All Together for Dignity

Contactpersoon:
Bea Verleyen,
tel. 0472/346605
Email: bea.verleyen@icloud.com

Open leesavond van ATD Vierde Wereld-Kust, weerom een verrijkende ervaring!

7 december
Open leesavond van ATD Vierde Wereld-Kust, weerom een verrijkende ervaring! Het is stilaan een stevige traditie in Oostende: de jaarlijkse terugkerende open leesavond van ATD Vierde Wereld-Kust. Dit keer lazen we een tekst uit ‘ Butagas, blauwe vuilzakken en ‘du ‘ van Peter Maffay’ van Lieve Decleen. Lieve was decennialang vrijwillig medewerker in de Beweging van Mensen met Laag Inkomen en Kinderen te Gent. Het boek geeft een inkijk in het leven en de strijd van een gezin in grote armoede. De grote opkomst deed ons deugd alsook de ontmoeting met vele nieuwe mensen. We (...)

Bezoek aan de tentoonstelling "Tegenwind":

5 december
Bezoek aan de tentoonstelling Met enkele deelnemers van de groep volksuniversiteit van ATD Vierde Wereld-Kust bezochten we de tentoonstelling Tegenwind. Deze toonde een overzicht van de armoede en armoedebestrijding in België sinds 1800. Daarbij was de link met armoede vandaag nooit ver weg via getuigenissen die beluisterd konden worden of via beeld . Onze impressies: Allereerst waren we verrast over de gelijkenissen tussen vroeger en nu. Ja; de armoede is veranderd , dat wel. Ze toont zich niet meer zo schrijnend als (...)

Joining our voices- Koren zingen samen voor waardigheid op 15 oktober te Oostende

20 september
Joining our voices- Koren zingen samen voor waardigheid op 15 oktober te Oostende Stop armoede! Samen voor waardigheid! Het jaar 2017 is een bijzonder jaar voor ATD Vierde Wereld! We vieren drie verjaardagen: * 30 jaar Werelddag van Verzet tegen extreme armoede (17 oktober), * 60 jaar Internationale Beweging ATD Vierde Wereld, * 100ste geboortejaar van stichter Joseph Wresinski. Uiteraard willen we dit niet onopgemerkt voorbij laten gaan: velen verzetten zich immers dagelijks met veel moed en volharding tegen armoede. Dit engagement mag gezien worden! Jammer (...)

Als armoede je raakt... Open leesavond op 8 juni in Oostende

15 mei
Als armoede je raakt... Open leesavond op 8 juni in Oostende ATD Vierde Wereld Kust houdt op donderdagavond 8 juni 2017 een open leesavond. Iedereen die belangstelling heeft voor het onderwerp “armoede” is vanaf 20 uur welkom in Dienstencentrum ’ De Schelpe’. We lezen een tekst, die we ter plaatse ontvangen, en die ons meeneemt in de wereld van grote armoede. Daarna delen we wat ons raakt, er volgt geen discussie. Bedoeling is om dichter bij de mensen die in armoede leven te komen. Het samen lezen en delen van de tekst doet dieper nadenken (...)

Uitnodiging open medestandersvergadering

2 mei
Uitnodiging open medestandersvergadering Sinds 20 jaar hebben we een medestanderswerking aan de Kust en komen we maandelijks samen om onze ervaringen als bondgenoot van de armsten met elkaar te delen en zo elkaar te versterken en te inspireren in onze inzet en sensibiliseringsprojecten, eventueel samen met anderen uit te werken. Via deze weg willen we ook u uitnodigen op onze OPEN MEDESTANDERSVERGADERING om met elkaar kennis te maken én om u te laten proeven van onze werking. Deze vindt plaats op donderdag 18 mei, van 19u30 tot (...)

ATD Vierde Wereld-Kust klinkt op het nieuwe jaar

13 februari
ATD Vierde Wereld-Kust klinkt op het nieuwe jaar Op 21 januari klonken we op het nieuwe jaar in inloopcentrum Kwiedam. We dat zijn: ATD Vierde Wereld, BMLIK, Kwiedam-CAW, CM -Kaap en bondgenoten en sympathisanten. Naast een hapje en een drankje lag het accent op ontmoeting en ambiance. En ambiance was er zeker mede door het koor Weerklank die met een mix aan strijdliederen en meezingers iedereen aan het zingen kreeg. Een heel sterk moment van blijheid en verbondenheid. Tevens vond er gelijktijdig ‘naast de deur’ in Klein Verhaal een (...)

jubileumfeest voor 2O jaar ATD Vierde Wereld-Kust

November 2016
jubileumfeest voor 2O jaar ATD Vierde Wereld-Kust Op 25/9 vierde ATD Vierde Wereld Kust 20 jaar werking Met een feestelijke ontmoeting brachten we ruim honderd mensen samen; mensen met een ervaring van armoede, medestanders, bondgenoten uit andere verenigingen en diensten, de burgemeester en voorzitter van het Sociaal Huis. We zegden dankjewel aan allen die ons en ons engagement in de afgelopen tijd inspireerden, bemoedigden, bevraagden, versterkten en ondersteunden. We blikten terug op 20 jaar werking en onze verwezenlijkingen en (...)

Met ATD Vierde Wereld Kust werken we mee aan stadsenquête ’ Kom uit je schelp’

November 2016
Met ATD Vierde Wereld Kust werken we mee aan stadsenquête ' Kom uit je schelp' Het is niet vanzelfsprekend als je in moeilijke omstandigheden leeft en vele zorgen hebt, om tijd en ruimte in je hoofd te maken om je inspraakrecht effectief uit te oefenen. Nochtans is het belangrijk dat ieders stem telt om tot een veilige, evenwichtige en humane samenleving te komen. En niet alleen de stem van diegenen die het luidste roepen, de meeste middelen of het grootste netwerk hebben. Het is essentieel dat de kijk van de ‘onderkant ‘ van de samenleving ook een plaats krijgt in het (...)

Nuit Debout in Oostende; ATD Vierde Wereld- Kust was erbij.

Juni 2016
Nuit Debout in Oostende; ATD Vierde Wereld- Kust was erbij. Burger sta op ! Geïnspireerd door Nuit Debout in Parijs nam ATD medestander Johan het initiatief voor een ‘Nacht Opstaand ‘in Oostende. Op (Pinkster)zondag15 mei om 18 u was het verzamelen geblazen; verenigingen en bezorgde burgers kwamen tesamen om hun ongenoegen uit te spreken over de onrechtvaardige regeringsmaatregelen en de gevolgen daarvan op mens en samenleving. Daarnaast kon er met elkaar gediscussieerd worden over alternatieven, die er wel degelijk zijn! Wat vooraf ging De (...)

Een deelnemer aan de leesavond van ATD- Kust blikt terug...

Mei 2016
Een deelnemer aan de leesavond van ATD- Kust blikt terug... Jaarlijks organiseren we met ATD Vierde Wereld-Kust een open leesavond. We lezen samen een tekst die ons meeneemt in de wereld van grote armoede en uitsluiting. Dit keer lieten we ons op sleeptouw nemen door enkele tekstjes van Karel Staes. Lieve, deelneemster aan deze leesavond, deelt haar reflecties:

Als armoede je raakt...

Maart 2016
Als armoede je raakt... ATD Vierde Wereld Kust houdt op donderdagavond 14 april 2016 een open leesavond. Iedereen die belangstelling heeft voor het onderwerp “armoede” is vanaf 20 uur welkom in Dienstencentrum ’ De Schelpe’. We lezen een tekst, die we ter plaatse ontvangen, en die ons meeneemt in de wereld van grote armoede. Daarna delen we wat ons raakt, er volgt geen discussie. Bedoeling is om dichter bij de mensen die in armoede leven te komen. Het samen lezen en delen van de tekst doet dieper nadenken over (...)

Onze kennis delen...

December 2015
Onze kennis delen... Als medestandersgroep krijgen we regelmatig vragen om te getuigen over het leven in armoede alsook om informatie te geven over armoede en armoedebestrijding. Hieraan geven we graag gehoor want meer kennis van armoede kan leiden tot engagement, tot verzet tegen armoede. En iedereen, ja werkelijk iedereen, kan hieraan een bijdrage leveren! Samen met mensen die armoede uit eigen ervaring kennen, bereiden we deze informatie- of vormingsmomenten voor en indien mogelijk gaan we ook samen in (...)

Time’s up, rise now!

December 2015
Time’s up, rise now! Derde keer, goede keer! Verhuisd van Parijs wegens de terreuraanslagen en met een week uitstel kon de langgeplande klimaatmars op 6 december dan toch doorgaan. Symbolisch in onze mooie stad als koningin der badsteden . ATD doet mee voor een ‘klimaat in peace en vree’ Gewapend met megafoon en 17 oktober-vlag namen we met een groepje van ATD Vierde Wereld-Kust deel aan deze Klimaatmars. Samen met meer dan 10.000 anderen wilden we druk uitoefenen op de wereldleiders, bijeen in Parijs voor de (...)

ATD Vierde Wereld-Kust neemt deel aan de wake voor de verdronken bootvluchtelingen.

Juni 2015
ATD Vierde Wereld-Kust neemt deel aan de wake voor de verdronken bootvluchtelingen. Je leven riskeren… om te kunnen leven! Met 10.000 den kwamen ze dit jaar al aan in Italië en Griekenland. Velen legden, bij gebrek aan een menswaardige toekomst in eigen land, hun lot in handen van mensensmokkelaars. Ze scheepten in in gammele boten met te weinig brandstof, eten en drinken maar met hoop om via de Middelandse Zee ‘ het Europese paradijs’ te bereiken . Ze komen vooral uit Gambia, Eritrea, Guinee, Nigeria, Syrië en Irak en vluchtten voor honger, oorlog, uitzichtloosheid, (...)

Een terugblik op de leesavond van ATD Vierde Wereld-Kust:

Mei 2015
Een terugblik op de leesavond van ATD Vierde Wereld-Kust: Jaarlijks organiseren we zo’n leesavond waarop we een tekst lezen over het leven in armoede en nadien delen wat ons treft. Hierbij is iedereen welkom;mensen in armoede en mensen zonder armoede ervaring. Dit jaar lazen we enkele ’parels van Karel’; een aantal korte situaties, uit het leven gegrepen van mensen in armoede en een aantal beschouwingen daarover door Karel Staes. Niets is wat het lijkt... Lieve, deelnemer aan de leesavond, brengt onder woorden wat de tekst bij haar opriep welke (...)

Als armoede je raakt...open leesavond over armoede in Oostende

April 2015
ATD Vierde Wereld Kust houdt op dinsdagavond 28 april 2015 een open leesavond. Iedereen die belangstelling heeft voor het onderwerp “armoede” is vanaf 20 uur welkom in Dienstencentrum ’ De Schelpe’. We lezen een tekst, die we ter plaatse ontvangen, en die ons meeneemt in de wereld van grote armoede. Daarna delen we wat ons raakt, er volgt geen discussie. Bedoeling is om dichter bij de mensen die in armoede leven te komen. Het samen lezen en delen van de tekst doet dieper nadenken over (...)

17 oktober aan de Kust:

November 2014
17 oktober aan de Kust: Bredene, 11-17 oktober : Armoede in beeld Beweging.net( voorheen ACW) Bredene organiseerde van 11 tot en met 17 oktober een fototentoonstelling ‘Armoede in Beeld’ in de St. Theresiakerk te Bredene. Op 11 oktober werd de tentoonstelling geopend met een viering die hulde bracht aan de slachtoffers van armoede. Luc Vandenabeele, pastor van Beweging.net trok de aandacht op de vele inspanningen die de armsten zelf leveren om uit de armoede te geraken en op de betekenis en het appèl van 17 (...)

Leesavond ATD Vierde Wereld-Kust. Lieve maakte voor het eerst zo’n leesavond mee en deelt haar ervaring:

Juni 2014
Leesavond ATD Vierde Wereld-Kust. Lieve maakte voor het eerst zo'n leesavond mee en deelt haar ervaring: "Hier komt iedereen zich overal mee bemoeien: Met het werk, de hygiëne, het gezinsbudget, het aantal kinderen…. De eerste de beste denkt van zichzelf, dat hij verantwoordelijk is voor andermans wel en wee. Het kind ziet al die mensen bij hem thuis over de vloer komen. Ze lezen zijn vader de les, ze overladen zijn moeder met raadgevingen, ze steken een waarschuwende vinger op...." Enkele weken geleden las ik in Kerk en Leven een uitnodiging om deel te nemen aan de leesgroep van (...)

Pagina's : 1 | 2