Beginpagina > Onze acties >

Collectief Straatdoden

ATD Vierde Wereld is in Brussel deelnemer in het Collectief Straatdoden. Niet alleen straatbewoners en eerstelijnsorganisaties, maar ook instellingen en burgers maken deel uit van het informeel netwerk Collectief Straatdoden. Indien iemand overlijdt wordt getracht de identiteit te achterhalen, familie en vrienden te vinden en hen te betrekken bij een zo waardig mogelijk afscheid. Het collectief is opgericht in 2005. De eerste ceremonie ter ere van de straatdoden vond plaats in 2006, voor de overledenen van 2005.

Meer informatie: straatdoden.mortsdelarue.bxl@hotmail.com

Het collectief Straatdoden kreeg in 2009 een logo. Wijlen ervaringsdeskundige in armoede en uitsluiting mijnheer G. (+ 2010) was met idee gekomen: hij vond een teken van herkenning en verbondenheid belangrijk. Een aantal mensen kwam bijeen in het Huis van de Kennis en hebben samen gewerkt aan het maken van het logo dat nu op publicaties prijkt. De tekening die gekozen werd is van de hand van Céline Prestavoine.

Terugblik op de ceremonie voor de Straatdoden van 3 mei 2017

22 mei
Terugblik op de ceremonie voor de Straatdoden van 3 mei 2017 Tweeënzeventig straatdoden. Een droef en ontstellend record werd woensdag 3 mei opgetekend in het Brusselse stadhuis bij de jaarlijkse -de 12e al- herdenking van de straatdoden. 72 mensen die op, langs of door het straatleven aan hun einde kwamen in "top"jaar 2016. Ronny, 59, ne fellen. Tanguy, 40, had net weer een huis gevonden. Jean, de Suisse, 61, troubadour van de miserie. Charles, 42, African dream. Tomasz, 32, klein maar stoer,... en zo is de lijst veel te lang. Voor hen werd die (...)

Ceremonie straatdoden op 3 mei 2017

6 april
De jaarlijkse herdenkingsceremonie voor de straatdoden gaat dit jaar door op woensdag 3 mei om 11u in het stadhuis van Brussel (Gotische zaal). "Omdat we weigeren dat mensen alleen sterven en anoniem begraven worden. Omdat het vandaag nog moet veranderen voor zij die nog op straat leven. Omdat we allen de kans willen hebben om afscheid te nemen van onze vrienden, geliefde, vaders, moeders of kinderen... Enkel zij die vergeten worden, sterven écht."

Ceremonie voor de Straatdoden van 2013

April 2014
Ceremonie voor de Straatdoden van 2013 In 2013 stierven in Brussel 46 mensen op straat of na een leven op straat, mannen en vrouwen met zeer uiteenlopende leeftijden, nationaliteiten en achtergronden. Voor hen werd op woensdag 4 april in het Stadhuis van Brussel een ingetogen en waardige ceremonie gehouden. Vorig jaar waren er daarmee 2 straatdoden minder te betreuren dan in 2012. “Het blijven er natuurlijk 46 teveel”, zei Hector Guichart namens het Collectief Straatdoden. Het cijfer is echter theoretisch. De ziekenhuizen, de (...)

Straatdoden en vooroordelen

Februari 2009
Straatdoden en vooroordelen De gemiddelde leeftijd van de straatdoden in 2008 was 48,6 jaar. De jongste was 22, de oudste 81. Het merendeel van de (bekende) doodsoorzaken is kanker, gevolgd door een overdosis drugs. Vorig jaar eiste de winter(koude) geen levens. Achttien van de 32 straatdoden hadden de Belgische nationaliteit. Vorig jaar viel de eerste Russische straatdode. Het aantal vrouwelijke straatdoden verdrievoudigde afgelopen jaar. Een Belgische, een Spaanse en een Poolse vrouw overleefden het straatleven (...)