Beginpagina > Onze acties >

Europa-team

In het VierdeWereldhuis in Brussel is sinds jaar en dag ook het Europa-team van de Internationale Beweging gevestigd, onze vertegenwoordiging bij de Europese instellingen. In het Engels is dat Delegation to the European Union en in het Frans Délégation auprès de l’Union Européenne.
Een van de taken is het voeren van het secretariaat van de Intergroep Extreme Armoede en Mensenrechten - Vierde Wereld Comité van het Europees Parlement.

Enkele andere doelen en activiteiten:
-  Samenwerken met andere Niet Gouvernementele Organisaties (NGO’s), zoals het Platform van Sociale NGO’s en het Europees Anti-armoede Netwerk (EAPN),
-  Adviezen geven op verzoek van de Europese Commissie.
-  De visie van de armste en meest uitgesloten burgers inbrengen bij de voorbereiding van voorstellen die hun toekomst betreffen.
-  Ontmoetingen organiseren tussen mensen die in armoede leven en vertegenwoordigers van de Europese politiek.
-  Actieve betrokkenheid bij het Bureau voor Grondrechten (Fundamental Rights Agency - FRA).

Oproep aan de nieuwe voorzitter van de Europese Commissie, Jean-Claude Juncker.

Juli 2014
Oproep aan de nieuwe voorzitter van de Europese Commissie, Jean-Claude Juncker. Op 30 juni 2014 schreef de Internationale Beweging ATD Vierde Wereld een brief aan de heer Jean-Claude Juncker. Armoede en ongelijkheid nemen toe in Europa. Daarom moet er vanuit de Europese Unie een sterk signaal komen: 1. armoedebestrijding moet voorrang krijgen en gericht zijn op alle beleidsdomeinen 2. de allerarmsten moeten deel uit maken van het politiek debat 3. schendingen van rechten en discriminaties ten gevolge van extreme armoede moeten onderzocht worden. “De Beweging ATD Vierde (...)

Een Europa zonder uitsluiting en armoede uitdenken en opbouwen.

Juli 2014
De Europese Vierde Wereldvolksuniversiteit van 5 maart 2014, die doorging in het Europees parlement, mobiliseerde de kennis ontstaan uit de beleving van de mensen in grote armoede, komend uit 10 landen van de Europese unie. Zij kruisten die met andere vormen van kennis, heel verschillend maar zeer complementair: deze van de mensen die de instellingen vertegenwoordigen en andere Europese actoren. Deze ontmoeting leidde tot een gemeenschappelijke reflectie en tot voorstellen die erop (...)

Nieuws van de Beweging uit heel Europa

April 2011
In dit nummer in PDF-vorm onder meer: De beroemde Argentijnse pianist Miguel Angel Estrella was op bezoek bij het team van ATD Vierde Wereld in Warschau. Burgerforum Agora in Brussel over het thema ’Crises en armoede’. Jongeren naar ontmoeting in Bangui, Centraal Afrika. Crisis treft armsten in Ierland extra hard. Om de artikelen te lezen, kunt u de PDF hieronder openen.

Nieuwsbrief Europa-team ATD Vierde Wereld

Maart 2011
Het Europa-Team van ATD Vierde Wereld, verspreidt met ingang van maart 2011 een Nieuwsbrief in het Engels en in het Frans. De inhoud en de PDF-versies vindt u hier. Het team vertegenwoordigt ATD Vierde Wereld bij de Europese instellingen.

ATD Vierde Wereld reageert op het Europees Platform tegen armoede en sociale uitsluiting.

Februari 2011
ATD Vierde Wereld reageert op het Europees Platform tegen armoede en sociale uitsluiting. De belangrijkste doelstelling van de EU in haar strijd tegen armoede en sociale uitsluiting is het aantal mensen in armoede te verminderen met 20 miljoen tegen 2020. Deze doelstelling verontrust de meest kansarme bevolkingsgroepen, omdat ze miljoenen mensen in Europa uitsluit. Dit doel, dat te simplistisch is, zal niet volstaan om de samenleving te mobiliseren in de strijd tegen armoede. Armoedebestrijding steunt immers op de ondeelbaarheid en daadwerkelijke toepassing van de mensenrechten (...)

Aankloppen bij Europa

Juni 2010
Aankloppen bij Europa Of je nu in Lotenhulle woont, in Marseille, Ostuni, Inverness, Michelfeld, Toledo of Zakopane, zelfs als je nooit je stad of dorp zou verlaten: Europa heeft invloed op je leven. Lees eventueel ook de algemene informatie over het Europa-team: klik hier. Europa begint al bij het ontbijt. Een pot jam, chocopasta, een doos ontbijtgranen, yoghurt of melk: op elke verpakking van om het even welk voedingsproduct staat een heleboel informatie. De bedoeling van de etiketteringsregels is de (...)

Joseph Wresinski over Europa

Juni 2009
Joseph Wresinski over Europa Joseph Wresinki, stichter van de Internationale Beweging ATD Vierde Wereld, sprak op 30 juni 1987 in Brussel, bij gelegenheid van het feest rond de 30ste verjaardag van de EEG, deze woorden over Europa: "Vrienden, aan ieder van jullie, hier aanwezig, leg ik deze vraag voor: Bouw ik echt aan een Europa voor iedereen ? Draagt wat ik doe, wat ik zeg, wat ik voorstel bij tot de verwezenlijking van een Europa waarin de allerarmsten eindelijk worden bevrijd? Draagt het bij tot de (...)