Beginpagina > Onze acties >

Kruising van Kennis

Vorming "Kruising van Kennis"

Een handvat voor volwaardige participatie van mensen in armoede

Artikel geplaatst 7 juni 2016 Print Friendly

Vorming

Veel sociale organisaties zetten in op het oplossen van problemen rond armoede. Academici, politici, hulpverleners …. allemaal hebben ze hun eigen analyses en ideeën. Maar bij de strijd tegen armoede en uitsluiting zijn meer mensen betrokken. Wat denken mensen met armoede-ervaring er zelf over? Welke oplossingen zien zij? Wat is hun ervaringskennis? En wat is er nodig om het armoedeprobleem vanuit de basis aan te pakken?

 

Vorming “Kruising van Kennis”
Volwaardige participatie van mensen in armoede is een voorwaarde voor het bereiken van efficiënte oplossingen voor armoedeproblemen. Zij weten wat het is in armoede te moeten leven en hebben ook ideeën over wat nodig is voor een meer rechtvaardige samenleving. Daarom gaan we deze ervaringskennis kruisen met de kennis van academici en hulpverleners. Zo komen we tot oplossingen die werken op lange termijn. Kruising van kennis zorgt er voor dat iedereen 100 procent kan meedenken over manieren om maatschappelijke problemen aan te pakken.
Door kennis te kruisen gaan we confronteren. Iedere deelnemer zal zich moeten openstellen voor de kennis en de ervaringen van anderen. Om uiteindelijk te komen tot een meer complete kennis en een betere samenwerking. Iedereen leert elkaars logica immers kennen en beter begrijpen. Bovendien krijgen mensen in armoede hierdoor de kans om te groeien in dialoog. En zo ook sterker te worden.

 

Hoe?
Tijdens een proces van kruising van kennis wordt er gewerkt rond een bepaalde, zelfgekozen thematiek of problematiek. We laten ons daarbij wel leiden door knelpunten of problemen die bij het werken met mensen in armoede binnen de organisatie naar boven komen. We vertrekken steeds van concrete situaties die door de deelnemers aangebracht worden en kruisen elkaars kennis hierover.
Bedoeling is dat er collectief nagedacht wordt over een problematiek en dat we op die manier ook leren hoe we beter kunnen samenwerken. Door eerst afzonderlijk in peergroups te werken, leren de deelnemers om niet enkel hun eigen verhaal te brengen, maar ook om een gezamenlijke kennis op te bouwen. We ontdekken ook dat iedere peergroup andere denkwijzen en woorden hanteert.
Een pedagogisch team zorgt voor een methodiek en begeleidt het hele proces. Zij scheppen ook ruimte voor vertrouwen en veiligheid. ATD Vierde Wereld nodigt mensen in armoede uit om deel te nemen.

 

Interesse?
Wil jouw organisatie zijn manier van samenwerken en samen nadenken met mensen in armoede verbeteren? Stellen jullie je als hulpverleners ook de vraag hoe er een betere samenwerking tot stand kan komen met mensen in diepe armoede? Ben je bereid om jouw kennis te kruisen met de kennis van mensen in armoede?

We werken graag met je organisatie een 3-daagse vorming op maat uit. Plaats en data zijn in overleg te bepalen.

Prijs: afhankelijk van de plaats, het aantal mensen in armoede die meewerken, al of niet residentiële setting. De richtprijs is 2000 euro.

Wil je meer informatie of een eerste stap zetten naar Kruising van Kennis? Bel 02/6479225 of mail.

 

Kruising van Kennis:
waar hulpverleners of vrijwilligers en ervaringsdeskundigen in armoede elkaar ontmoeten, confronteren en versterken.