Beginpagina >

Onze acties

Acties van de Beweging ATD Vierde Wereld in België

Koningin Mathilde bezoekt Vierde Wereldhuis in Etterbeek

2 februari
Koningin Mathilde bezoekt Vierde Wereldhuis in Etterbeek Vandaag werden we vereerd met een bezoek van Hare Majesteit. Ze luisterde aandachtig en met veel interesse naar de verschillende tussenkomsten. We bespraken met haar enkele grote problemen waarmee mensen in armoede te maken hebben zoals slechte en onbetaalbare woningen, de band behouden als je kinderen geplaatst zijn, wonen op een camping, jongeren die school verlaten zonder een diploma te halen en de realiteit van asielzoekers. Jongeren en ouderen, mensen met en zonder armoede-ervaring (...)

Middenveld vecht inperking juridische bijstand aan voor Grondwettelijk Hof

27 januari
Op 17 januari hebben een twintigtal organisaties uit het brede middenveld (organisaties die werken rond mensenrechten, jeugdrecht, vreemdelingenrecht, tegen armoede en discriminatie…waaronder ATD Vierde Wereld)* een beroep ingediend bij het Grondwettelijk Hof tegen de wet van 6 juli 2016 over de hervorming van de juridische bijstand. Juridische bijstand garandeert aan mensen zonder voldoende middelen het recht op een pro Deo advocaat, die betaald wordt door de Belgische Staat. De (...)

Stop de afbraak van het recht op juridische bijstand

Juni 2013
Stop de afbraak van het recht op juridische bijstand Neen aan de plannen van de regering De plannen van de Belgische regering om de juridische bijstand minder toegankelijk te maken, zijn een heilloze weg. ATD Vierde Wereld België heeft zich aangesloten bij de organisaties die de petitie hiertegen ondersteunen. Wilt u ook tekenen? Klik hier: Stop de afbraak van de juridische bijstand. Via Facebook kan ook: klik hier. De ondertekenaars van deze petitie vragen respect van de Belgische regering voor het recht op juridische bijstand voor (...)

Meld onrecht met een ’Feitenblad’

Oktober 2012
Meld onrecht met een 'Feitenblad' De armoede waarin mensen en groepen leven, is een voortdurende vorm van geweld en terreur. Dat is één van de conclusies van een jarenlang onderzoek van de Internationale Beweging ATD Vierde Wereld, dat onlangs in samenwerking met UNESCO werd bekendgemaakt (zie ’Armoede is geweld’). In dit artikel roepen we aan de hand van twee voorbeelden en uitleg op om zelf situaties van onrecht te signaleren en te melden met een zogenoemd ’feitenblad’, zoals dit onderaan online te vinden is. U kunt ook een (...)

Hoop voor Haïti ?

Januari 2011
Hoop voor Haïti ? De aardbeving van 12 januari 2010 verwoestte Port-au-Prince en dompelde het Haïtiaanse volk opnieuw in diepe ellende en in een harde dagelijkse strijd om te overleven. De Internationale Beweging ATD Vierde Wereld is meer dan dertig jaar aanwezig in Haïti en algemeen secretaris Eugen Brand ziet na een jaar nog steeds weinig goede internationale samenwerking. Ook is een nieuwe manier van denken en doen om de situatie te verbeteren nog ver te zoeken. Met Ricardo Seitenfus, vertegenwoordiger van (...)

De harde dagelijkse realiteit in Haïti roept vragen op over het hulpbeleid

Januari 2011
De harde dagelijkse realiteit in Haïti roept vragen op over het hulpbeleid

Haïti, december 2010.

Haïti blijft in de actualiteit met de cholera-epidemie en de verkiezingen van zondag 29 november. Maar hoe zijn de leefomstandigheden van de mensen in de wijken waar het team van ATD Vierde Wereld werkzaam is ? Welke toekomstvragen stellen deze mensen zich ?


ATD Vierde Wereld vraagt Europese Unie om controleerbare graadmeters in strijd tegen armoede

Maart 2010
ATD Vierde Wereld vraagt Europese Unie om controleerbare graadmeters in strijd tegen armoede In een open brief van 22 maart aan de President van de Europese Raad, Herman Van Rompuy, vraagt ATD Vierde Wereld onder meer om controleerbare graadmeters in de strijd tegen armoede en uitsluiting. Om te kunnen nagaan of beloftes worden waargemaakt, moeten er harde cijfers over doelen en reslutaten op tafel komen. De uitkomsten zouden ieder jaar op 17 oktober, Werelddag van Verzet tegen Extreme Armoede, moeten worden gepubliceerd. Ook nodigt ATD Vierde Wereld de EU uit om een programma (...)

’Geen overhaaste adopties Haïtiaanse kinderen’

Januari 2010
“Unicef waarschuwt tegen overhaaste adoptie van Haïtiaanse weeskinderen vanwege de extreem verwarde situatie die is veroorzaakt door de immense omvang van de ramp.” Dit zei Véronique Taveau, woordvoerster van UNICEF tijdens een persconferentie in Genève. “UNICEF en zijn partners zijn momenteel bezig deze kinderen te tellen, te zien of zij hun ouders hebben verloren en om de gezinnen te herhuisvesten,” gaf Taveau aan. “We moeten deze taak van hereniging op ons nemen in een noodsituatie; daarbij (...)

’Haïtianen tonen moed en waardigheid’

Januari 2010
'Haïtianen tonen moed en waardigheid'

Persbericht van de Internationale Beweging ATD Vierde Wereld,
Parijs, 20 januari.

Tevens een oproep om menselijke en materiële hulp van buitenaf te verbinden met de intelligentie, drive, creativiteit en ervaringen van Haïtianen en vooral van hen die in de uiterste armoede leven.


’Ons dagelijks leven verbinden met Haïti’

Januari 2010
'Ons dagelijks leven verbinden met Haïti' Engelstalig - Franstalig In Port-au-Prince, Haïti slaapt het team van ATD Vierde Wereld nu sinds 8 nachten op een terrein achter het Vierde Wereldhuis, samen met zo’n honderd mensen uit de omgeving. Sinds het nieuws van de aardbeving zijn leden van ATD Vierde Wereld op alle continenten vaak gestopt met waarmee ze bezig waren om samen te komen, om niet alleen te zijn met de zorgen, niet wetende wat er geworden is van de gezinnen die in extreme armoede leven, van onze volontairs en vrienden. (...)