Waardige manifestatie voor slachtoffers armoede bij Europarlement

17-10-2008: Werelddag van Verzet tegen Armoede

Artikel geplaatst 22 oktober 2008 Print Friendly

Waardige manifestatie voor slachtoffers armoede bij Europarlement

Getuigenissen van mensen die armoede uit eigen ervaring kennen stonden op vrijdagavond 17 oktober centraal in een ingetogen en waardige manifestatie rond de Gedenksteen voor Slachtoffers van Armoede bij het Europees Parlement in Brussel.

Nieuwe Gedenksteen Dublin

Koor Le Mélèze uit Etterbeek opende de bijeenkomst met het strijdvaardige Le Jour De Clarté van Graeme Allwright. De getuigenis van Marie-Paule namens Oostende was via foto’s en een geluidsopname te zien en te horen vanuit Dublin. Zij was met een delegatie van CAW Inloopcentrum Kwiedam en Vierdewereldbeweging ATD uit Oostende in de Ierse hoofdstad. Daar droeg zij de getuigenis ’s morgens voor bij onthulling van de nieuwe Gedenksteen voor Slachtoffers van Armoede.

De Oostendse delegatie was onder de indruk van de gebeurtenissen in Dublin. Meer hierover en de geluidsopname van de getuigenis vindt u hier.

Een impressie van de manifestatie bij de Gedenksteen op 17 oktober 2008. (Foto: ATD Vierde Wereld).

Vierde gedenksteen België

Aansluitend werd stilgestaan bij het feit dat ook in Namen op vrijdag 17 oktober een Gedenksteen voor Slachtoffers van Armoede werd onthuld. In België zijn nu vier Gedenkstenen: in Gent, La Louvière, Brussel en Namen. De tekst, die in verschillende talen op alle stenen centraal staat, luidt:

’Waar mensen gedoemd zijn in armoede te leven, worden de rechten van de mens geschonden. Zich verenigen om deze rechten te doen eerbiedigen is een heilige plicht.’

Aldus Joseph Wresinski, stichter van de Internationale Beweging ATD Vierde Wereld.

Woordvoerders van Amnesty International en de Liga van de Mensenrechten onderstreepten nog eens vanuit hun eigen invalshoek dat het van groot belang is dat alle mensenrechten voor iedereen werkelijk toegankelijk worden. Zij waren speciaal uitgenodigd in verband met het thema van dit jaar: Armoede en Mensenrechten, omdat de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens op 10 december 60 jaar bestaat.

Ronde Tafel Marseille

Ook de getuigenis van Alison over haar ervaringen in het Verenigd Koninkrijk vond aandachtig gehoor. Twee Luikse militanten getuigden over hun deelname namens België aan de Volksuniversiteit tijdens de Europese Ronde Tafel over armoede en sociale uitsluiting in Marseille: "Vanuit onze eigen levenservaring hadden wij het over in- en uitsluiting. Voor ons is er uitsluiting als wij willen deelnemen en als men ons dan zegt: Neen ! Om ingesloten te worden volstaat het niet dat je door de samenleving wordt uitgenodigd: je moet ook nog erkend en gerespecteerd worden. Omdat wij uit verschillende landen komen, beseffen wij dat grote armoede geen grenzen kent."


Animaties

De sprekers werden afgewisseld met koorzang en een toelichting van mensen van het Huis van de Kennis, het culturele project van ATD Vierde Wereld in Brussel. Teams van het Huis van de Kennis gingen overdag verschillende wijken in om met de mensen daar een creatieve dialoog aan te gaan over de Werelddag van Verzet tegen Extreme Armoede. Met de gemaakte kunstwerken en vergezeld van mensen uit de wijken arriveerden zij tussen 17 en 18 uur bij de Gedenksteen.

Deelnemers aan een muziek- en zangatelier van het Huis van de Kennis en een groep kinderen uit St.-Jans-Molenbeek zongen samen met koor Le Mélèze enkele liederen van hoop: L’oiseau et l’enfant en Oh Freedom. Met dit laatste lied, een negrospiritual die bij veel bijeenkomsten van ATD Vierde Wereld wordt gezongen, kwam een einde aan de manifestatie.

De organisatie was in handen van de Internationale Beweging ATD Vierde Wereld in België. ’s Morgens nam ATD Vierde Wereld deel aan de nationale manifestatie op het Sint-Katelijneplein in het centrum van Brussel.

De stand van ATD Vierde Wereld op de nationale manifestatie op het Sint-Katelijneplein in het centrum van Brussel.

De Gedenksteen voor Slachtoffers van Armoede is eenvoudig te vinden als u naar het Europees Parlement loopt vanaf Belliardstraat 77. Voor route: klik hier.

Persbericht Nederlands
Commique de presse Francais
Press release English

Geschiedenis 17 Oktober

Over de geschiedenis van de Werelddag van Verzet tegen Extreme Armoede leest u hier meer.

Word - 454.5 kB
Presse 17 Oct. BXL Francais