Belgische jongeren naar ATD Vierde Wereld Nederland

Artikel geplaatst 6 maart 2011 Print Friendly

Belgische jongeren naar ATD Vierde Wereld Nederland

WIJHE - ‘Boeiend, plezant en vermoeiend’. Zo typeerde de Belgische jongeren-delegatie hun bezoek begin maart aan het Forum en de jongerenontmoeting op boerderij ’t Zwervel van ATD Vierde Wereld in Nederland. ‘We leerden nieuwe mensen kennen en zagen oude bekenden terug. We hoorden over situaties van anderen, die soms hard waren, maar wel leerrijk.’

’Bij aankomst vrijdagvond troffen we de boerderij aan onder een prachtige sterrenhemel’, vertelde een van de 6 Belgische jongeren: Lieven (18) en Byron (16) uit Oostende, Glenn (19) en Sara (23) uit Antwerpen en Evert (17) en Remco (15) uit Willebroek.

Na de kennismaking met de Nederlanders in de living met knapperende open haard, gingen we naar ons eigen jongerenhuisje. We sliepen op de grond, we hebben veel gepraat en hadden plezier tot laat in de nacht. Het was allemaal wennen, vooral de verschillende dialecten. Zelfs al spreken we allemaal Nederlands kan er nog spraakverwarring zijn.

Zaterdag

De jongeren waren vooral gekomen om mee te doen aan het Forum. Dat is de Nederlandse versie van de Volksuniversiteit van de Vierde Wereld. Mensen met en zonder ervaring van armoede wisselen hier ervaring en kennis uit. Er was een apart programma voor de jongeren: We hoorden verhalen van jongeren uit Nederland. Een belangrijke conclusie is dat je vooral met iemand moet gaan praten als je een probleem hebt. Iedereen heeft zijn eigen mening, dus niet iedereen dacht er hetzelfde over.

De jongeren presenteren hun conclusies in het Forum.

Zaterdagavond deden we karaoke en we hebben flink gedanst. Het was superplezant. Niemand was nog verlegen.

Zondag

We begonnen met de dieren te voederen. Op de boerderij zijn ezels, kippen, geiten, pony´s en een konijn. De stal was na afloop mooi opgekuist, fijn voor de dieren. Terwijl in de keuken de lasagne werd voorbereid, waren we nog druk bezig met de ezels. Daarna hebben we gekeken naar de film Eur’hope en de Oproep van de jongeren aan de burgers en politici van Europa. We dachten na over hoe we ons ook in kunnen zetten.

Na de middag gingen we eerst op bezoek bij de Nederlandse Bianca thuis. Bijzonder gastvrij, we voelden ons meteen thuis. Ook in Nederland was het carnaval en we zijn ´s middag op de fiets naar het dorp gegaan. We dansten mee de polonaise. Tof!

Terug op de boerderij stond plotseling de brandweer voor de deur. Loos alarm, gelukkig, de detector was ten onrechte afgegaan. Morgen gaan we weer terug naar België, veel ervaringen en vriendschappen rijker. We hopen onze Nederlands vrienden terug te zien, deze keer bij ons.