’Djynamo’: Europese jongeren samen tegen armoede

Ontmoetingen, enquête en manifestatie 17 oktober

Aan een toekomst werken met veel minder armoede en uitsluiting kan alleen als jongeren een hoofdrol spelen in dit proces. Onder de noemer ’Djynamo’ zijn de acties van de Internationale Beweging ATD Vierde Wereld in dit Europees jaar daarom speciaal op hen gericht.
Artikel geplaatst 19 april 2010 Print Friendly

'Djynamo': Europese jongeren samen tegen armoede

Persbericht Jongeren ATD Vierde Wereld 2010

Door Marie-Fallon-Kund (24), vrijwilligster bij ATD Vierde Wereld Vlaanderen

Begin januari kwamen we met een dertigtal jongeren uit verschillende Europese landen bijeen in Champeaux ten zuiden van Parijs. We willen samen een Jongerendynamiek creëren in dit Europees Jaar tegen armoede en sociale uitsluiting, om die daarna verder uit te bouwen. Inmiddels kozen we ook een naam die in zoveel mogelijk talen goed valt: Djynamo.

Energie
We vertrokken vanuit Brussel met zes Franstalige en Nederlandstalige jongeren betrokken bij ATD Vierde Wereld, de besneeuwde wegen op. Nieuwsgierig naar wat het weekend brengen zou, was er al volop energie aanwezig.
De verschillende groepen uit Frankrijk (afkomstig van de Jura, Elzas, Bretagne, Rijsel en Val d’Oise), Zwitserland, Duitsland, Polen en uiteraard België wisselden de moeilijkheden, maar ook de hoop, uit waarmee ieder in zijn eigen omgeving geconfronteerd wordt in de strijd tegen armoede.

Ontmoetingen
De ’Jongerendynamiek’ ging al in 2009 van start en de grote lijnen zijn inmiddels getrokken. In landelijke en Europese bijeenkomsten wordt een grote ontmoeting voorbereid. Van 17 tot 21 juli worden in Jambville, Frankrijk zo’n 500 jongvolwassenen verwacht. De nationale ontmoeting in België is op zaterdag 12 juni in het Huis van de Kennis in Brussel.

Enquête << Hallo ? Europa ? >>
Ondertussen zijn in veel landen jongeren op stap met de enquête << Hallo ? Europa ? >>. De enquête is vooral een middel om andere jongeren te ontmoeten en te betrekken bij de projecten. Laat ook jouw stem horen door de enquête “Hallo? Europa?” in te vullen die te vinden is op http://www.atd-vierdewereld.be/Enquete.html..

17 Oktober
Op 17 Oktober, Werelddag van Verzet tegen Extreme Armoede, wordt op creatieve wijze een boodschap geformuleerd en gepresenteerd. Dat gebeurt tijdens een manifestatie bij de Gedenksteen voor Slachtoffers van Armoede bij het Europees Parlement in Brussel. Jongeren uit Polen bijvoorbeeld zijn van plan om met de fiets te komen. We reserveerden alvast de nodige kamers in een jeugdherberg.

Nieuws over de Jongerendynamiek plaatsen we ook op de speciale website www.djynamo.org. Belangstelling? Neem gerust contact op met Karen, Marie, Katia of Jos via het Vierde Wereldhuis in Brussel..

Jongeren uit verschillende landen zijn sinds vorig jaar bezig om voor 2010 een ‘boodschap aan Europa’ te formuleren. Foto: François Phliponeau, ATD Vierde Wereld.