’Doordouwers - generatiearme gezinnen in beeld’

Fotoproject ATD Vierde Wereld Nederland

Artikel geplaatst 20 februari 2009 Print Friendly

'Doordouwers - generatiearme gezinnen in beeld'

Wethouder Ans Otterloo van de gemeente Olst-Wijhe bij Zwolle in Nederland was onder de indruk van de door haar op 14 februari geopende fototentoonstelling ’Doordouwers, generatiearme gezinnen in beeld’.

Indringende en hartverwarmende opnamen van fotografe Mona van den Berg in samenwerking met ATD Vierde Wereld en zestien gezinnen van vier Nederlandse families die generatiearmoede kennen. De vertegenwoordigers van de gezinnen die aan het project meewerkten werden in de bloemetjes gezet en toonden zich blij en trots.

De geportretteerden waren zeer gemotiveerd:

"Ik doe dit niet voor mezelf. Ik ben niet vaak voor mezelf opgekomen. Ik hoop dat anderen er een hele hoop aan hebben. Ik kan er niet tegen om andere mensen te zien die het nog moeilijker hebben."

"Het is ook een soort stap voor mezelf. Eerst was ik meer een type dat stil in een hoekje zat, en nu denk ik steeds meer: Waarom? Ik hoef me niet te schamen en mag best voor mijn eigen mening opkomen."

"Onze familie is uit elkaar gerukt. Via dit project leer ik ook mijn eigen familie beter kennen."

Voor de opening van de expositie waren drie boeken van ATD Nederland gepresenteerd. Een artikel hierover vindt u hier. Landelijk coördinator van ATD Vierde Wereld Nederland Vanessa Malfait-Joos kon zich verheugen in een flinke belangstelling: zo’n 150 mensen, waaronder een delegatie uit Vlaanderen, waren van de partij.

Geraakt

Presentator Bert Rietman had voor deze dag nooit met ATD Vierde Wereld en gezinnen die generatiearmoede kennen te maken gehad. Zijn oprechte reactie: "Je komt in beweging als je geraakt wordt... Vandaag ben ik geraakt".

Nadere informatie over deze fototentoonstelling: www.atd-vierdewereld.nl.