Leesavond ATD Vierde Wereld-Kust. Lieve maakte voor het eerst zo’n leesavond mee en deelt haar ervaring:

Elke dag examen afleggen...

Artikel geplaatst 18 juni 2014 Print Friendly

Leesavond ATD Vierde Wereld-Kust. Lieve maakte voor het eerst zo'n leesavond mee en deelt haar ervaring:

"Hier komt iedereen zich overal mee bemoeien:
Met het werk, de hygiëne, het gezinsbudget, het aantal kinderen….
De eerste de beste denkt van zichzelf,
dat hij verantwoordelijk is
voor andermans wel en wee.
Het kind ziet al die mensen bij hem thuis over de vloer komen.
Ze lezen zijn vader de les,
ze overladen zijn moeder met raadgevingen,
ze steken een waarschuwende vinger op...."

Enkele weken geleden las ik in Kerk en Leven een uitnodiging om deel te nemen aan de leesgroep van ATD Vierde Wereld. Na het deelnemen aan de leesgroep maakte ik de bedenking dat mensen in armoede elke dag het gevoel hebben dat ze examen moeten afleggen.
Even toelichten:
In de leesgroep kregen we een tekst van Joseph Wresinski uit het boek ’ Met het oog op de toekomst’ met als titel ’ Ze behandelen mijn ouders als kleine kinderen.’
De tekst is geschreven vanuit het standpunt van ’het’ kind. Het komt hierop neer dat er steeds over de hoofden van de mensen gepraat en beslist wordt. Ze worden beschouwd als willoze dingen. Alles wordt voor hen geregeld; een eigen keuze is er niet. Niemand luistert naar hun moeilijkheden, naar hun verhaal.
Iemand uit de groep gaf een getuigenis waarin ze vertelde dat ze als kind geplaatst was geweest. Noch zij, noch haar ouders hadden hierover te beslissen. ’ Wij weten wat het beste is’ werd hen gezegd. Nu nog heeft ze heel veel moeite om met allerlei instanties te gaan praten want ’ ze beslissen toch alles voor jou, akkoord of niet. Zij voelt het aan alsof ze iedere keer opnieuw voor een jury moet komen die haar beoordeelt.

Voor mezelf was het confronterend om te ervaren dat mensen die in armoede leven elke dag moeten vechten voor een betere en menswaardigere toekomst. Elke dag beleven ze examenstress: ’ wat zullen nu de opmerkingen zijn. Ik hoop dat ze eens luisteren naar mijn volledige argumentatie en mij eens positief beoordelen.’
Het was een rijke ervaring om kennis te maken met moedige mensen die kracht blijven vinden om door te gaan, ondanks moeilijkheden en tegenslagen.
Ze verdienen ons respect en waardering!

Lieve.

Meer info over de werking van ATD Vierde Wereld-Kust, vindt u hier

2 photos