Mensenrechtenprijs voor ATD Vierde Wereld Filipijnen

Artikel geplaatst 27 februari 2014 Print Friendly

Mensenrechtenprijs voor ATD Vierde Wereld Filipijnen

ATD Vierde Wereld in de Filipijnen kreeg begin februari uit handen van de Franse ambassadeur in Manilla een Speciale Vermelding van de Mensenrechtenprijs van de Franse Republiek. De prijs is voor het project ’Unheard Voices’ (’Ongehoorde stemmen’).

In dit ambitieus project staat het leven centraal van mensen die in extreme armoede leven onder een brug in Manilla. Het doel is om hun stem te laten meetellen in de plannen voor ruimtelijke ontwikkeling die hen aangaan. In de huidige plannen wordt nauwelijks rekening gehouden met de eigen inzichten van de mensen. De rechten van deze mensen dreigen met voeten getreden te worden.

Het team van ATD Vierde Wereld wil verzekeren dat de gezinnen onder de brug werkelijk met de overheid en andere instanties dialogeren over hun eigen toekomst. Verplaatsing zonder overleg naar een andere plek dreigt, waarmee ook werk, inkomsten en de mogelijkheid voor de kinderen om naar school te gaan in het gedrang te komen .

Mensenrechtenprijs
Mevrouw Igano van de gemeenschap onder de brug deed de Franse ambassadeur het boek ’Gold Under the Bridge’ (’Goud onder de Brug’) over hun leven cadeau. Volontair Guy Malfait* nam de prijs in ontvangst namens ATD Vierde Wereld en noemde het een flinke aanmoediging: “Hoewel het project vooral inzoomt op de gemeenschap onder de brug, gaat het in principe om alle gezinnen die wachten op nieuwe, goede huisvesting, inclusief alle slachtoffers van de typhoon Haian / Yolanda.”

Op de website www.unheard-voices.org vindt u een indringende videoreportage over dit project met Engelse of Franse stemmen. In de functie zoeken, moet u ‘Manilla’ invoeren om de film te vinden.

*De Vlaamse volontairs Guy en Vanessa Malfait-Joos werken sinds ruim drie jaar voor ATD vierde Wereld in de Filipijnen. Ze wonen met hun gezin in Manilla.


Mevrouw Igana van de gemeenschap onder de brug (tweede van rechts) en Vlaams volontair Guy Malfait (achter haar) kregen de de medaille en oorkonde uit handen van de Franse ambassadeur in Manilla (midden).