Provincie onderscheidt leden ATD Vierde Wereld Brugge

Medestandersgroep viert 25-jarig bestaan

Artikel geplaatst 11 mei 2009 Print Friendly

Provincie onderscheidt leden ATD Vierde Wereld Brugge

Bea Vanhaecke en Ria Van Stee van de medestandersgroep ATD Vierde Wereld Brugge werden op 10 mei door gedeputeerde Dirk De fauw onderscheiden met het Ereteken van de provincie West-Vlaanderen. Vijfentwintig jaar gedreven en belangeloze inzet in de strijd tegen armoede werden zo beloond. Een kroon op de viering van het kwarteeuw-feest van de groep.

In een tjokvolle zaal van centrum Vormingplus kon een boeiend programma de concurrentie met Moederdag en mooi weer op deze zondagochtend moeiteloos weerstaan. Vijf leden van de groep getuigden over hun drijfveren om medestander te zijn. ‘Mensen tot hun recht laten komen’, zei Hilde Brinckman, één van hen. Hefbomen zijn onder meer toegang tot cultuur, onderwijs, huisvesting en gezondheidszorg.

Koen Vansevenant beschreef vanuit zijn praktijkervaring het belang van het betrekken van het hele netwerk van een gezin in de strijd tegen armoede. Hij is medewerker van Bind-kracht en mede-auteur van de publicatie ‘Bind-kracht in armoede’.

Bea Vanhaecke (links) en Ria van Stee ontvangen uit handen van gedeputeerde Dirk De fauw ieder een Ereteken van de provincie West-Vlaanderen voor hun inzet in de strijd tegen armoede.

Dat medestander zijn niet altijd makkelijk is, werd overtuigend uitgebeeld door henzelf in een instap-toneelstuk onder leiding van Lucas Vandenbussche. Hoe spreek je vooroordelen tegen over mensen in armoede die je hoort in de rij bij de slager? Het publiek kon de loop van het stuk bepalen door zelf een rol over te nemen. Zeer treffend en leerzaam.

‘Buitengewone gewone mensen’

Van vertegenwoordigers van Vereniging Waar Armen het Woord nemen Ûze Plekke kreeg de groep een prachtige orchidee met twee takken cadeau: symbool voor kennis en ervaring. Coördinator van ATD Vierde Wereld Vlaanderen, Katia Delisse-Mercelis, noemde de Brugse medestanders ‘buitengewone gewone mensen’. Ze verwees daarbij naar een citaat van ATD Vierde Wereld-stichter Joseph Wresinki: ‘Mensen in armoede overleven dankzij zichzelf en dankzij gewone mensen die zich aan hun zijde scharen.’ Medestanders, zoals in Brugge.

Een uitgebreid achtergrondartikel over de medestandergroep vindt u hier.

Dat medestander zijn niet altijd makkelijk is, werd overtuigend uitgebeeld in een instap-toneelstuk, waarin het publiek het verloop mee kon bepalen.